ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ


Εισαγωγή
Είναι ευρύτερα αποδεκτό πως οι οργανισμοί που εργάζονται με παιδιά πρέπει να λάβουν βασικά μέτρα για να διασφαλίσουν  πως τα νεαρά αυτά άτομα είναι ασφαλή υπό την προστασία τους. Αυτά τα μέτρα αναφέρονται συνήθως σε μία Πολιτική Προστασίας Παιδιών, που δηλώνουν την πρόθεση του κλαμπ ή του κέντρου να προστατεύσει τα νεαρά άτομα από τραυματισμούς, και επίσης διαδικασίες για τα απλά βήματα που ακολουθούνται. Τα Εκπαιδευτικά Κέντρα που δουλεύουν με παιδιά κάτω των 18 πρέπει να έχουν Πολιτική Προστασίας Παιδιών και Διαδικασίες Προστασίας Παιδιών.

Ένα προσχέδιο Πολιτικής και Διαδικασιών, μαζί με ένα δείγμα εργασιών, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της www.RYA.org.uk. Αυτός ο οδηγός έχει παραχθεί από την RYA για να βοηθήσει ανάλογους οργανισμούς να δράσουν καταλλήλως για να επιτρέψουν στα παιδιά και στους ευάλωτους ενήλικες να απολαύσουν την ιστιοπλοΐα, το windsurf και τα ταχύπλοα σκάφη σε ένα ασφαλές περιβάλλον...

Η Δήλωση Πολιτικής σχετικά με την Προστασία των Παιδιών είναι η ακόλουθη:
  • Η ευημερία των παιδιών είναι σημαντική.
  • Όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, κουλτούρας, φύλλου, γλώσσας, φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών πιστεύω και ή σεξουαλικής ταυτότητας, έχουν το δικαίωμα για προστασία από κακομεταχείρηση.
  • Όλες οι υποψίες και οι ισχυρισμοί ανάρμοστης συμπεριφοράς θα λαμβάνεται σοβαρά και θα βρίσκει ανταπόκριση γρήγορα και κατάλληλα.
  • Οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών πρέπει να θεωρείται παιδί για τον σκοπό αυτού του εγγράφου.
Παρατήρηση Αρχών – καλή στρατολόγηση
Ένα υιοθετηθεί μία καλή πολιτική στρατολόγησης και το θέμα της προστασίας των παιδιών καλύπτεται στην εκτίμηση κινδύνου των οργανισμών, και τα παιδιά και το προσωπικό θα προστατεύονται επαρκώς. Οι κακομεταχειριστές έχουν μεγάλη δυσκολία να λειτουργήσουν σε ένα πολύ καλά οργανωμένο οργανισμό, με καλή ποιότητα, διαχείριση και εκπαίδευση.

Γενικά τα Εκπαιδευτικά Κέντρα θα πρέπει να παίρνουν συστάσεις για το προσωπικό ή τους εθελοντές ειδικά εάν αυτοί επρόκειτο να εργαστούν χωρίς επίβλεψη. Εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία σχετικά με ένα άτομο του προσωπικού θα πρέπει να γίνεται έλεγχος από την αστυνομία.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ισχυρισμοί οι οποίοι αποδείχτηκαν αβάσιμοι, προς έναν ενήλικα ήταν δύσκολο να ανασκευαστούν. Εαν εφαρμόζονται οι σχετικές Διαδικασίες (όπως αποθάρρυνση των εκπαιδευτών να εργάζονται 1:1 και μόνοι τους) είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αναγνώριση Κακομεταχείρισης Παιδιού
Η παιδική κακοποίηση, και ειδικά η σεξουαλική παιδική κακοποίηση, μπορεί να φέρουν έντονα συναισθήματα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση και είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις αυτά τα συναισθήματα και να επιτρέψεις να λαμβάνονται υπόψιν στην επαγγελματική σου κρίση.

Εναλλακτικά ένας εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας μπορεί να εντοπίσει την περίπτωση που ένα παιδί χρειάζεται προστασία, ειδικά όταν τα παιδιά παρακολουθούν συχνά μαθήματα. Η παιδική κακοποίηση μπορεί να έρθει στο φως με πολλούς τρόπους:
  • Ένα παιδί μπορεί να σας πει τι του έχει συμβεί
  • Από τρίτο άτομο (για παράδειγμα από ένα άλλο παιδί)
  • Μέσω της συμπεριφοράς του παιδιού
  • Ένας ύποπτος και απρόσμενος τραυματισμός του παιδιού
Οι παρακάτω σημειώσεις παρέχουν έναν οδηγό για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε σημάδια πιθανής κακοποίησης και να γνωρίζεται πως πρέπει να δράσετε σε κάθε περίπτωση. Ο Οδηγός Προστασίας Παιδιών της RYA στην ιστοσελίδα της, καλύπτει το θέμα λεπτομερέστερα. Εάν ανησυχείτε για το τι συμβαίνει σε ένα παιδί, μπορεί να βοηθηθείτε από τα διαγράμματα του Οδηγού. Σας πηγαίνουν βήμα προς βήμα, στις ενέργειες που πρέπει να σκεφτείτε να ακολουθήσετε.

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Φυσική κακοποίηση
Αυτό είναι όταν οι ενήλικες βλάπτουν φυσικά τα παιδιά ή τα τραυματίζουν και περιλαμβάνει το να τα χτυπήσουν, να τα κουνούν, να τα καίνε ή να τα χτυπούνε με βία κτλ. Όπως επίσης να δίνουν στα παιδιά αλκοόλ, ακατάλληλα ναρκωτικά ή δηλητήριο. Η απόπειρα ασφυξίας και πνιγμού περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Σεξουαλική κακοποίηση
Τα παιδιά κακοποιούνται από ενήλικες οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν τις σεξουαλικές τους διαστροφές. Το να δείχνουν στα παιδιά πορνογραφικά περιοδικά ή βίντεο είναι επίσης μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.

Συναισθηματική κακοποίηση
Η επαναλαμβανόμενη έλλειψη αγάπης και στοργής βλάπτουν τα παιδιά συναισθηματικά. Εάν τους φωνάζουν διαρκώς, τους απειλούν ή τους κοροϊδεύουν μπορεί να κάνουν τα παιδιά να γίνουν νευρικά και απόμακρα.

Αμέλεια
Αυτό σημαίνει ότι ένας ενήλικας αποτυγχάνει να συναντήσει τις βασικές ανάγκες των παιδιών, όπως είναι το φαγητό και τα ζεστά ρούχα. Τα παιδιά μπορεί επίσης να μένουν μόνα τους χωρίς καμία επίβλεψη. Μερικές φορές οι ενήλικες αποτυγχάνουν ή αρνούνται να δώσουν στα παιδιά αγάπη και στοργή. Αυτή είναι συναισθηματική αμέλεια.

Η κακοποίηση σε όλες τις μορφές της μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι επιδράσεις μπορεί να είναι τόσο καταστρεπτικές που να ακολουθήσουν ένα άτομο και στην ενηλικίωση.

Εντοπισμός σημαδιών πιθανής κακοποίησης
Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσεις την κακοποίηση, ακόμη και για άτομα που είναι έμπειροι στο να εργάζονται με κακοποιημένα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά μπορεί να δέχονται κοψίματα, γρατσουνιές και μελανιές κατά περιόδους και η συμπεριφορά τους μπορεί να δώσει αφορμή για ανησυχία. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτούς τους παράγοντες εκτός από την κακοποίηση, αλλά οποιαδήποτε ανησυχία θα πρέπει να συζητείται αμέσως με έναν ανώτερο συνάδερφο για χειρισμό της υπόθεσης.

Προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να ενεργοποιήσουν τους εκπαιδευτές για πιθανή κακοποίηση μπορεί να είναι
  • Ανεξήγητες μελανιές, κοψίματα ή κάψιμο σε ένα παιδί, ειδικά όταν αυτά παρουσιάζονται σε μέρη του σώματος τα οποία δεν τραυματίζονται τόσο εύκολα από ατυχήματα.
  • Ένας τραυματισμός που ένας γονιός προσπαθεί να κρύψει, ή για το οποίο να έχουν δοθεί διαφορετικές εξηγήσεις
  • Αλλαγές στην συμπεριφορά όπως όταν το παιδί ξαφνικά γίνεται πολύ ήσυχο, κλαίει, απομακρύνεται, γίνεται επιθετικό ή παρουσιάζει θυμό.
  • Απώλεια βάρους χωρίς ιατρική εξήγηση
  • Ακατάλληλο ντύσιμο και λερωμένα ρούχα.
  • Σεξουαλική κατηγορηματική συμπεριφορά, για παράδειγμα να παίζει παιχνίδια και να δείχνει  αντίληψη ακατάλληλη για την ηλικία του
  • Συχνός αυνανισμός, επιθετικά και ακατάλληλα σεξουαλικά παιχνίδια
  • Φεύγει από το σπίτι, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμός
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης στους ενήλικες, ειδικά σε αυτούς που συνήθως είναι πολύ κοντά στα παιδιά
  • Διατροφικά προβλήματα, που περιλαμβάνει υπερβολική τροφή ή έλλειψη όρεξης
Να θυμάστε, τα παραπάνω σημάδια δεν σημαίνουν απαραιτήτως πως ένα παιδί έχει κακοποιηθεί. Εάν ανησυχείτε για την ευτυχία ενός παιδιού, πρέπει να δράσετε. Μην υποθέσετε πως κάποιος άλλος θα βοηθήσει το παιδί. Μπορεί και όχι.

Ακούστε το παιδί
- Να θυμάστε πως η ευημερία του παιδιού είναι σημαντική., και αυτή θα πρέπει να είναι η πιο σημαντική σκέψη σας.
- Ακούστε προσεκτικά οποιοδήποτε παράπονο του παιδιού και πείτε και δείξτε στο παιδί ότι το παίρνεται στα σοβαρά.
- Εάν η συμπεριφορά ενός παιδιού ή η δική σας παρατήρηση δείχνει ανησυχία, τότε μιλήστε στο παιδί με ευαισθησία για να διαπιστώσετε εάν κάτι το απασχολεί.
- Χρησιμοποιήστε το ελάχιστο των ερωτήσεων, αλλά βεβαιωθείτε πως είναι ξεκάθαρο τι σας έχει πει το παιδί ώστε να περάσετε αυτή την πληροφορία στους επαγγελματίες που είναι εκπαιδευμένοι και έμπειροι στην έρευνα πιθανής παιδικής κακοποίησης.
- Αναγνωρίστε πόσο δύσκολο και οδυνηρό είναι να σας εκμυστηρευτούν και καθησυχάστε το παιδί τονίζοντας πως ποτέ δεν φταίει το ίδιο.
- Παραμείνετε ψύχραιμοι: μην πάρετε βιαστική και ακατάλληλη δράση.
- Μην δίνεται υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε.
- Μην πάρετε από μόνοι σας την ευθύνη: συμβουλευτείτε έναν ανώτερο συνάδερφο έτσι ώστε μαζί να ξεκινήσετε να βοηθάτε το παιδί και έτσι να έχετε και εσείς βοήθεια σε μια τόσο δύσκολη περίπτωση.
- Το συντομότερο δυνατόν αφού έχετε μιλήσει με το παιδί, καταγράψτε ότι σας έχει πει το παιδί, πως συμπεριφέρονταν και τι κάνατε εσείς ως απάντηση.

Μιλώντας στους γονείς
Είναι πολύ πιθανόν να έχει αναπτυχθεί μία σχέση με τους γονείς και τους κηδεμόνες και ως γενική αρχή είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς όταν μιλάτε μαζί τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι γονείς να μην πρέπει να ενημερωθούν αμέσως για τις ανησυχίες σας, γιατί μπορεί να εμποδίσει τις έρευνές και μπορεί να θέσει το παιδί σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πρώτα να συζητάτε τις ανησυχίες σας με έναν ανώτερο συνάδερφο: η επικοινωνία με τους γονείς μπορεί να καθυστερήσει μέχρι να έχετε λάβει συμβουλές από επαγγελματίες που θα έχουν ειδοποιηθεί.
  
Ανταπόκριση στην παιδική κακοποίηση: τι να κάνετε εάν ανησυχείτε
Να θυμάστε πως δεν είναι δική σας ευθύνη να αποφασίσετε εάν έχει υποστεί ένα παιδί κακοποίηση, αλλά είναι δική σας ευθύνη να δράσετε, ακόμη κι αν η ανησυχία σας είναι μικρή.

Ενημερώστε έναν ανώτερο συνάδερφο (μπορεί να υπάρχει ορισμένο άτομο για αυτό το ρόλο, ο οποίος θα πάρει την ευθύνη να αναζητήσει εναλλακτική συμβουλή και να επικοινωνήσει το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών, ή την Αστυνομία. Αυτοί οι οργανισμοί είναι εξουσιοδοτημένοι να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις και έχουν την απαραίτητη νομική δύναμη για να προστατεύσουν το παιδί.

Εάν δεν υπάρχουν ανώτεροι συνάδερφοι, ή εάν παραμένουν οι ανησυχίες σας για το παιδί, τότε θα πρέπει να επικοινωνήστε με το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών ή την Αστυνομία οι ίδιοι. Δεν χρειάζεται να δώσετε το όνομά σας, αν και αυτό θα βοηθούσε  να αναζητηθούν πληροφορίες σχετικά με το θέμα και ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Ο φορέας στον οποίο θα αναφερθείτε έχει την ευθύνη να διαβεβαιώσει πως γίνονται οι απαραίτητες έρευνες και το παιδί είναι προστατευμένο.

Ισχυρισμοί κακοποίησης ενάντια  σε μέλη του προσωπικού
Η παιδική κακοποίηση μπορεί και υφίσταται έξω από το οικογενειακό περιβάλλον, και παρόλο που είναι ένα ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα, η παιδική κακοποίηση έχει υπάρξει μέσα σε ιδρύματα και μπορεί να συμβεί και σε άλλους χώρους.

Είναι σημαντικό για τους Προϊστάμενους να επιθεωρήσουν την λειτουργία των κέντρων τους για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα ενός ενήλικα να μένει μόνος με ένα παιδί. (ή αμάδα πολύ μικρών σε ηλικία παιδιών).

Τι να κάνετε εάν υπάρχει ισχυρισμός για κακοποίηση ενάντια σε μέλος του προσωπικού.
- Και πάλι να θυμάστε πως η ευημερία του παιδιού πρέπει να είναι μεγαλύτερης σημασίας.
- Ακολουθήστε τον οδηγό το κεφάλαιο ‘Ακούστε το παιδί’ και συμβουλευτείτε τον Οδηγό Προστασίας Παιδιών.

Αναφέρεται το θέμα σε έναν ανώτερο συνάδερφο έτσι ώστε να ακολουθηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για την προστασία του παιδιού. Το ανώτερο μέλος του προσωπικού πρέπει να ενημερώσει το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών, ή την Αστυνομία.

Εάν η ανησυχία σας είναι σχετικά με έναν ανώτερο υπάλληλο, τότε αναζητήστε συμβουλές από ένα άλλο ανώτερο μέλος του προσωπικού ο οποίος να μπορεί να διασφαλίσει πως οι διαδικασίες για την προστασία του παιδιού εφαρμόζονται, από το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών, ή την Αστυνομία.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως ένα μέλος του προσωπικού που αναφέρει μία περίπτωση παιδικής κακοποίησης ειδικά από έναν συνάδερφο, μπορεί να επιφέρει πολύ μεγάλο άγχος, καθώς επίσης και συναισθήματα ενοχής για την αναφορά του γεγονότος. Είναι λοιπόν σημαντικό να διασφαλίσετε πως παρέχονται οι κατάλληλες συμβουλές και υποστήριξη για το προσωπικό σε μία τέτοια περίπτωση.
Πηγή: Εγχειρίδιο Προπονητών ιστιοπλοΐας της RYA.