Αντιφάσεις και τα παράδοξα





Αντιφάσεις και τα παράδοξα


Ιστιοπλοϊκός Κόσμος Τεύχος 75 - I A N / Φ Ε Β 0 8
Διμηνιαία Έκδοση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης
του Ι. Μαραγκουδάκη / Πρόεδρου Δ.Σ


Με την είσοδο στην ΄Άνοιξη αρχίζει στην Ελλάδα η έντονη δραστηριότητα της ιστιοπλοΐας τόσο στο τρίγωνο όσο και στην Ανοικτή Θάλασσα. Τα εμπόδια όμως που υπάρχουν στην ανάπτυξη του αθλήματος είτε διατηρούνται είτε εμφανίζονται νέα.

Το πρώτο αφορά στην έλλειψη προπονητών , κυρίως τριγώνου.
Ως γνωστόν ο αθλητικός νόμος 2725/99 στο κεφάλαιο Δ΄ , άρθρο 31, αναφέρει: « Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο αδείας που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού». Στη δε παράγραφο 5 και στο εδάφιο (δ) αναφέρεται ότι: «Προπονητές σύμφωνα με τα παραπάνω έχουν υποχρέωση να απασχολούν τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών». Σε επανειλημμένες γενικές συνελεύσεις της Ε.Ι.Ο. έχει τονισθεί η έλλειψη διαθέσιμων προπονητών, ειδικώτερα στην περιφέρεια με αποτέλεσμα από την δύναμη των 250 περίπου σωματείων της Ε.Ι.Ο. να έχουν δραστηριότητα περίπου 80.

Ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. το έχει βιώσει επιτακτικά το πρόβλημα αυτό.
Ως γνωστόν τις τελευταίες δεκαετίες για να βοηθήσει την εξάπλωση και ανάπτυξη του αθλήματος, που είναι και ο βασικός καταστατικός του σκοπός, έχει ιδρύσει πολλά παραρτήματα στην περιφέρεια μεταξύ των οποίων στην Κέρκυρα, Πύλο, Γύθειο, Καστελόριζο, ΄Ιο , Κάλυμνο, Αμοργό, Λέρο, Ρέθυμνο, Ψαρρά και φέτος ιδρύεται το παράρτημα Λειψών, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν κατά το 45ο Ράλλυ Αιγαίου.

Σε όλα σχεδόν έχει εξασφαλισθεί κάλυψη σε στεγαστικές ανάγκες και εξοπλισμό με σκάφη Optimist και Lazer. Παρ΄ όλα αυτά η κάλυψη σε πτυχιούχο προπονητή είναι αδύνατη. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε ομίλους της περιφέρειας οι οποίοι στην απόγνωσή τους απευθύνονται στον Π.Ο.Ι.Α.Θ. ο οποίος φυσικά αδυνατεί να τους βοηθήσει με αποτέλεσμα είτε να αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους, είτε να επιτρέπουν την εκμάθηση ή άθληση χωρίς την παρουσία πτυχιούχου προπονητή.

Οι ποινικές ευθύνες του Διοικητικού Συμβουλίου των Ομίλων είναι τεράστιες σε περίπτωση «ό μη γένοιτο» , ατυχήματος.
Μπροστά στο μεγάλο αυτό κίνδυνο ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. απετάνθη με επιστολή του στις 13 Δεκεμβρίου 2007 στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Σταύρο Δουβή με κοινοποίηση στην Ε.Ι.Ο., με πρόταση για δημιουργία ταχύρυθμου σχολής προπονητών κατά τις διακοπές του Πάσχα για αποφοίτους ΤΕΦΑΑ που υπηρετούν στην περιφέρεια και δεν έχουν ειδικότητα ιστιοπλοΐας και σε συνάντηση μαζί του επέτυχε την προφορική του έγκριση και απέμειναν τα διαδικαστικά μέσω τηςΕ.Ι.Ο.

Στις 7 Φεβρουαρίου ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. μετά από συνάντηση με την Διοίκηση της Ε.Ι.Ο. επανήλθε επί του θέματος υποβάλλοντας αναλυτική πρόταση και πρόγραμμα εκπαιδεύσεως διαβεβαιώνοντας δια μία εισέτι φορά ότι θα εκάλυπτε όλα τα έξοδα τόσον του εξοπλισμού και των κτιριακών αναγκών, όσο και του εκπαιδευτικού-καθηγητικού προσωπικού. Επί του θέματος αναμένεται συνέχεια, αλλά πλέον καθίσταται φανερό ότι χάνεται και η εφετινή περίοδος.

Το δεύτερο θέμα προέκυψε με το Προεδρικό Διάταγμα 219/2006 «περί καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων».

Στο άρθρο 1 «΄Άδεια λειτουργίας» μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η καλλιέργεια αναγνωρισμένου ή μη αθλήματος με καταβολή ή μη αμοιβής, διδάκτρων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής οικονομικής απολαβής επιτρέπεται ύστερα από προηγούμενη άδεια λειτουργίας που χορηγείται με απόφαση του Νομάρχη».

Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 3 αναφέρεται ότι: « Ως αθλητική σχολή νοείται κάθε εκπαιδευτική μονάδα που έχει σκοπό την εκμάθηση ή καλλιέργεια αναγνωρισμένου ή μη αθλήματος. Στις διατάξεις του παρόντος εμπίπτουν και οι προσφερόμενες από τα αθλητικά σωματεία υπηρεσίες εκμάθησης αθλημάτων (αθλητικές ακαδημίες) του άρθρου 7 παρ. 2 ν.2725/1999.»

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι όμιλοι που καλλιεργούν το άθλημα ιστιοπλοΐας τριγώνου ή ανοικτής θαλάσσης είναι υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με άδεια λειτουργίας. Οι προϋποθέσεις δε δια την απόκτηση της εν λόγω αδείας είναι τόσο αυστηρές και απαιτούν τέτοια γραφειοκρατία που σχεδόν είναι αδύνατον να τηρηθούν παρά μόνο από ελάχιστους ομίλους.

Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι απαιτείται η ύπαρξη ορισμένων προδιαγραφών κτιριακών εγκαταστάσεων που να είναι νόμιμες και εγκεκριμένες από την Πολεοδομία και να υπάρχει άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Υγιεινής της Νομαρχίας, να πληρούν δε τις ειδικές προϋποθέσεις
που τάσσουν οι κανονισμοί της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.

Επί πλέον τούτων υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις που δεν έχουν καμία εφαρμογή στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. αμέσως μετά τη δημοσίευση προσέφυγε με υπόμνημα στη Γ.Γ.Α. παρουσιάζοντας τα μειονεκτήματα, τις αντιφάσεις και τα παράδοξα του Προεδρικού Διατάγματος (μεταξύ άλλων απαγορεύει και την λειτουργία των σχολών κατά τις Κυριακές!!!!) και η απάντησή τους ήταν «ότι το σχέδιο του εν λόγω Π.Δ. εστάλη στις Ομοσπονδίες και δεν διετυπώθησαν αντιρρήσεις».

Μέχρι σήμερα οι κατά τόπους Νομαρχίες δεν επίεζαν για την εφαρμογή του εν λόγω Διατάγματος.
Τελευταίως απαιτούν επιμόνως από τους Ομίλους βεβαίωση ότι δεν λειτουργούν σχολές βάσει του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, αλλά ασκούν μόνο αγωνιστική δραστηριότητα, δηλαδή με λίγα λόγια οι όμιλοι δεν δύνανται να κάνουν χρήση του αθλητικού νόμου 2725, άρθρο 7, παράγραφος 2 που αναφέρει « το αθλητικό σωματείο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί, δύναται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, να ορίζει αντίστοιχο αντίτιμο της σχετικής υπηρεσίας για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών», παρά μόνον εάν έχουν αποκτήσει την εν λόγω άδεια λειτουργίας.

Το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί οι πιέσεις από τις Νομαρχίες είναι μεγάλες.
Πηγή:Iστιοπλοϊκός Kόσμος